23 Ocak 2013 Çarşamba

Arı sütünün faydaları

Saf arı sütü yakın geçmişte besleyicilik üstünlüğünün yanında içerdiği hayatsal değerleri de bilimsel çalışmalar sonucu başta A.B.D. ve Uzakdoğu olmak üzere birçok ülkede saptanarak yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır.
Arı sütünün iki kullanım şekli vardır:
Birincisi saf olarak, ikincisi ise balla karıştırılarak. Saf olarak alınması halinde dil altına konulur ve yaklaşık 5 saniye kadar dil altında bekletilir ve sonra yutulur. Balla karışması halinde dil altında bekletmeye gerek kalmaz. Saf arı sütünün kullanıcı tarafından muhafazası zor olabileceğinden en iyi kullanım şekli balla karıştırılmasıdır. Bal ile karıştırılarak alındığı zaman kana karışması ve faydasını göstermesi daha hızlı olur. Arı sütü; saf ve balla karışmış olarak her iki şekilde de sabah ve akşam olmak üzere aç karnına alınmalıdır. Bunun yanı sıra arı sütünün karıştırıldığı balın kalitesinin iyi olması, nektarı yüksek çiçeklerden elde edilmiş olması, hileli ve kalitesiz bal olmaması gerekir. Arı sütü saf ve balla karışmış her iki halde de kesinlikle metalle temas edilmemeli, ışıkta kalmamalıdır. Arı sütünün ne kadar kullanılması gerektiği ise; saf olarak veya balla karışmış olarak, her iki halde de; bünyenin yaşına,sağlık derecesine, varsa hastalığının ağırlığına veya istenilen maksimum kuvvet seviyesine veya istenilen rahatsızlık derecesine göre değişir.
Arı sütü bilimsel gramajlar dahilinde; bünyenin yaşına , sağlık derecesine, varsa hastalığının ağırlığına veya istenilen maksimum kuvvet seviyesine veya istenilen rahatsızlık derecesine göre; dozajına uygun kullanıldığı takdirde yeni doğmuş bebekten, en yaşlı bünyeye kadar herkes tarafından kullanılabilir.
ARI SÜTÜNÜN FAYDALARI
Kanada Ulusal Kanser Araştırma Enstitüsü'nün 27.04.1963'te yayınlanan raporuna göre prof. Gordon F. Towsen'in aldığı sonuçlar ise; Arı sütünün bileşiminde bulunan 9-10 Hydroxy-2 Transoique ve Dicarboxylic gibi asitlerin bulunması lösemi-kan kanserinin gelişmesine ve diğer bazı kanser tümörlerinin büyümesine engel olmaktadır. Bu konuda profesör tarafından 2000 deney faresi üzerinden yapılan incelemelerde, farelerin hepsine kanser hücresi aşılanmış ve bunlardan 1000 tanesine hiçbir müdahale yapılmayarak kendi haline bırakılmış, diğer 1000 tanesine de arı sütü verilmiştir; kendi haline bırakılan 1000 farenin kanserden öldüğü, Arı sütü ile beslenen 1000 farede ise kanser görülmediği ve yaşamlarını sürdürdükleri gözlenmiştir.
Dünyaca ünlü Biolojist Dr. Bellevefer'in '' La Gelee Royale'' adlı yapıtında arı sütünün faydaları için şunları yazmıştır:
1. İnsanın fiziksel ve ruhsal yapısına destek verebilir ,
2. Çocuklarda fiziksel gelişmeye destek olabilir ,
3. Kadınlarda regl hallerinde yardımcı ürün olarak kullanılabilir ,
4. Menapoz ve Andrapoz dönemlerinde bünyeye destek olabilir ,
5. Saçların dökülmesini önlemede destek olabilir ,
6. Sürekli yorgunluk ve bitkinlik hallerinde destekleyici olarak kullanılabilir ,
7. Yorgun ve bitap düşmüş vücut mekanizmasında iyi hücre faaliyetlerini canlandırmaya yardımcı olabilir.
Fransız bilim adamı Alin Caillas'ın vardığı sonuçlara göre;
1- Arı sütü antibiotik ve anti mikrobiktir. Özellikle verem mikrobu üzerinde büyük öldürücü özelliğe sahiptir.
2- Anjina pektoris, damar sertliği, astım, diabet, ülser, hipo tansiyon, hiper tansiyon ve felç vakalarında olumlu etkileri görülmüştür.
3-Arı sütünün faydaları sağlıklı bir yaşantı için çok gerekli, değerli ve eşsiz bir doğal bileşimdir. Ve düzenli kürlerle kullanıldığı zaman vücudun tam sağlıklı,kuvvetli,dinamik ve ruhen güçlü tutar.
Dr.İvenchi'ye göre yaşlılıkla en çok görülen 'Arteris-Cleros'in (damar sertliği ile birlikte kandaki kolesterolün yükselmesi) tedavisinde arı sütü oligotest olarak kullanılması olumlu sonuç vermiştir.Japon araştırmacıların tavşanlar üzerinde yaptığı testlerde; fofolipid,triglisent, B-Lipoprotein ve total lipid seviyelerinin de arısütünden etkilendiği ve düştüğü gözlemlenmiştir.
Avusturya'da 120 hasta üzerinde yapılan klinik denemelerde, arı sütünün ağız yoluyla alınması halinde cilt ve saç hastalıklarında önemli olumlu gelişmeler ve düzelmeler görülmüştür. Yine arısütünün içerdiği hormonlar sebebiyle cinsel fonksiyonları arttırıcı etkileri de tespit edilmiştir.
Arı sütü yüksek oranda protein, vitamin, mineral madde içerdiğinden besleyici değeri büyük bir besin maddesidir. Organizmayı gençleştirici bir özelliğe sahiptir.
Kanser, kalp-damar sistemi, astım gibi sık karşılaşılan çeşitli hastalıklara iyi geldiği ve sinir sistemi üzerinde olumlu etkiye sahip olduğu belirtilmektedir.
Arı sütünün işçi arılar ile ana arılar arasındaki cinsel farklılaşmayı meydana getiren, biyolojik bir etki yaptığı ve bu etkiye büyük orandaki pantotenik asit miktarının neden olduğu bildirilmektedir. Arı sütünün içinde bulunan 10-hydroxdec 2-cnoic asitten dolayı anti bakteriyel etkiye sahip olduğu bildirilmektedir.Saf olarak veya bala karıştırılarak yendiğinde romatizmal hastalıklara, kansızlığa, çeşitli göz hastalıklarına, saç dökülmelerine karşı kullanılmaktadır.
Kaynak : tübitak bilim ve teknik dergi- yıl:1980 ay:nisan sayı : 395 sahife:96

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder