Arı sütü; 6-12 günlük genç işçi arıların başlarındaki salgı
bezlerinden salgılanan, besin değeri oldukça yüksek, beyaz renkli, peltemsi,
hafif acımtırak bir arı ürünüdür. Bugün için hem dünyada hem de Ülkemizde insan
sağlığında bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve korunmasında kullanıldığı
gibi kolesterol ve tansiyon düşürmede, cinsel fonksiyonları iyileştirmede,
hücre yenileyici ve onarıcı etkisinden dolayı cilt ve saç problemlerinde
kullanılmaktadır. Bu çerçevede tüm dünyada ve özellikle Çin’de tonlarca arı
sütü üretilmekte ve ticareti yapılmaktadır. Polen üretimi gibi arı sütü üretimi
de arıcılıktan elde edilen kazancı artırmaktadır.
Teknik arı sütü üretimi, ana
arı üretimine benzer olarak “Doolittle yöntemi” olarak adlandırılan “larva
transferi yöntemi” ile yapılmaktadır. Bu yöntemde; boş bir çerçeveye, kendi
etrafında dönebilen 2 veya 3 çıta monte edilerek transfer (aşılama) çerçevesi
hazırlanır. Bu işlemden daha önce veya sonra 8-9 mm çaplı tahta kalıp
yardımıyla eritilmiş bal mumundan 8-9 mm uzunluğunda temel ana arı yüksükleri
yapılır veya fabrikasyon olarak plastikten yapılmış olanlar temin edilir. Bal
mumundan veya plastikten yapılmış bu temel ana arı yüksükleri eritilmiş bal
mumu yardımıyla çerçeve üzerindeki çıtalara yapıştırılır. Arılıkta bulunan
kolonilerden bolca günlük larva (1 gün yaşlı larva) içeren açık yavrulu bir
petek çıkartılıp, günlük larvalar transfer iğnesi ile temel ana arı
yüksüklerine transfer edilir. Transfer işlemine müteakip, aşılama çerçevesi
transfer işleminin 1-2 gün öncesinden düzenlenen üretim kolonisine verilir.
Transfer çerçevesinin üretim kolonisine verilmesinden 2.5-3 gün sonra ana arı
yüksüklerindeki larva dışarı atılıp yüksüklerdeki arı sütleri tahta bir
kaşıkçık yardımıyla koyu renkli cam kavanozlara alınır. Arı sütünün alındığı
yüksüklere tekrar larva transferi yapılıp üretim kolonisine verilmesiyle arı
sütü üretimi devam ettirilir. Renkli cam kavanozlara alınan arı sütü hemen,
buzdolabı gibi soğuk bir ortama getirilmeli ve burada saklanmalıdır. Arı sütü üretim kolonileri diğer adıyla bakıcı
koloniler, ana arısız veya ana arılı olarak düzenlenebileceği gibi bolca genç
işçi arı içeren “oğul kutusu” olarak ta hazırlanabilir. Üretim, ana arısız
kolonilerde yapıldığında; koloninin ana arısı larva transferinden 1-2 gün
önceden alınmalı, koloni bol miktarda genç işçi arı, polen, bal ve kapalı yavru
içermelidir. Koloni mevsim boyunca şeker şurubu beslenmeli ve haftada bir olmak
üzere bu koloniye genç işçi arı veya kapalı yavru petek takviyesi yapılmalıdır.
Üretim kolonisinin gücüne bağlı olarak koloniye 100-300 adet hücre içeren 1-3
adet arasında veya daha fazla sayıda transfer çerçevesi verilebilir. 5 hücreden
ortalama 1 gr arı sütü elde edilebilir.
Mutlak surette soğuk ortamlarda
saklanması gereken arı sütünün tüketimi; sabahları aç karnına, kahvaltıdan
yarım saat önce ve tahta bir kaşıkçık yardımıyla saf olarak dil altından
alınması şeklinde tavsiye edilmektedir. Yetişkin bir insanda günlük doz 500 mg
(yarım gram) olabileceği gibi vücut ağırlığının her kg’ı için 3 mg olarak da
hesaplanabilir.
Ne kadar zor üretiliyormuş, inanılmaz.
YanıtlaSilBu küçücük hayvanlar ne kadar büyük işler yapıyorlar, iananılır gibi değil.Bizlerin onlardan çok fazla örnek almamız gerektiğini düşünüyorum.
YanıtlaSilSaf arı sütünü nereden bulabilirim?
YanıtlaSilBallı çarşı adlı internet sitesinden bulabilirsiniz.
SilHarika...
YanıtlaSil