Bitkilerin tohum
ve meyve üretebilmeleri için çiçeklerin yeterli miktarda tozlaşmaları
gerekmektedir. Bal arıları, özellikle açık alanlarda tozlaşmayı (polinasyon) en
iyi yapan böceklerdir. Bal arılarının değişik evrim aşamalarından geçerek
nektar ve polenle beslenme sistemine geçmeleri ve bu amaca uygun organlarının
oluşumu bitkilerin tozlaşma ihtiyaçlarının karşılanması ile bağlantılı olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle vücut yapıları ve beslenme
tarzları gereği çok iyi tozlayıcı olan arılar, nektar salgılamaları ile
çiçekler tarafından cezbedilirler. Nektar ve polenin arılar tarafından
toplanması sırasında da tozlaşırlar. Bitkilerin tozlaşma ihtiyaçlarını,
tozlaşmada bal arılarının önemini ve bu yolla sağlanacak ürün artışını iyi
bilen dış ülkelerdeki üreticiler bitkilerin çiçeklenme dönemlerinde arı
kolonisi kiralayarak daha fazla ve daha kaliteli ürün elde ederler. Bu konu
maalesef ülkemizde yeterince bilinmemekte ve büyük miktarlarda ürün kayıpları
meydana gelmektedir.
Arılarla sağlanan
tozlaşmadan; başta badem, elma, kiraz, şeftali, armut, kayısı, erik ve çilek
gibi meyve türleri; pamuk, ayçiçeği ve anason gibi tarla bitkileri; kavun ve
karpuz gibi bahçe bitkileri; fiğ, üçgül, yonca ve korunga gibi yem bitkileri
olmak üzere hemen hemen tüm bitki türleri fayda sağlar. Bunun yanında, bazı
bitki türlerinin tozlaşması sadece arılar aracılığı ile gerçekleşir ve bitkinin sürekliliği arıların
varlığına bağlıdır.
Bitkisel üretimde
bulunan üreticiler; bitkilerin tozlaşma istekleri, bitkiye has tozlayıcılar,
tozlaşma etkinliğinin artırılması ve bu amaçla bal arılarının kullanılması
konularında bir uzmanın görüş ve önerilerini alarak üretim miktarlarını ve ürün kalitesini artırabilirler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder