Çiftleştirme kutularında yumurtlamaya başlayan
ana arıların buralardan alınıp satılması veya başka yolla değerlendirilmesi
sürekli üretimlerde bir zorunluluktur. Yumurtlayan ana arıların diğer
kolonilere verilmesinde en önemli işlem, öncelikle koloninin hazır hale
getirilmesidir. Bunun için ana arının verileceği kolonide döllü veya dölsüz ana
arı ya da ana arı hücresi bulunmamalıdır.
Ana arının
verileceği kolonideki eski ana arı imha edildikten bir gün sonra ana arının
bulunduğu kafes yavrulu iki çerçeve arasına havalandırma ve besleme delikleri
ön ve arka tarafa bakacak şekilde yerleştirilir. Ertesi gün kek haznesinin
bulunduğu taraftaki çıkış deliği açılarak arıların keki yiyerek ana arıyı
çıkarmaları sağlanır. Bundan sonra kovan açılıp fazlaca kurcalanmamalı, ancak
2-3 gün sonra ana arı ve yumurta kontrolü yapılmalıdır.
Teknik arıcılıkta
yumurtlayan hazır ana arı kullanılması ana arı kayıplarında ya da yapay
oğullara ana arı kazandırılmasında önemli avantajlar sağlar. Ana arıların
yumurtlamaya başlamalarında 25-30 gün gibi zaman kazanılması, koloninin
kendisinin çıkardığı ana arının çiftleşememesi riskini ortadan kaldırması ve
orijini belli materyal kazanılmış olması bu avantajlardan bazılarıdır. Ancak,
önemli avantajlarına rağmen arıcılarımız arasında hazır ana arı kullanma
alışkanlığı yeterince yaygın değildir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder