Balın Hasadında Nelere Dikkat
Edilmelidir?
-Bal hasadı nektar akımının
azalmaya başladığı günlerde yapılmalıdır. Bu şekilde nektar akımı sona erinceye
kadar gelen ballarla da arılar kışlık ihtiyacı olan balı depolayabilecektir.
Aksi takdirde, çevrede nektar bulunmayacağından arıların yağmacılığı nedeni ile
bal hasadı zorlaşacaktır,
-Peteklerdeki gözlerin tamamı ya
da dörtte üçü sırlanmış balların hasat zamanı gelmiş demektir,
-Kovandaki bütün peteklerin
olgunlaşması beklenmeden, balı olgunlaşan petekler kovandan alınmalıdır,
-Hasatta en önemli nokta,
koloninin ihtiyacından fazla olan balın alınmasıdır. Koloninin kışlık bal
ihtiyacı olarak her arılı çerçeve için bir ballı çerçeve (2 kg sırlı bal
içeren) kovanda bırakılmalıdır,
-Bal süzme işlemi kapalı bir
ortamda yapılmalıdır. Arıcı süzme işlemini bal süzme çadırında yapacak ise
temizlik konusunda daha dikkatli olmalıdır,
-Olgunlaşan balların kovandan
alınmasına sabah saatlerinde başlanmalı, öğle saatlerinde süzme işlemi
yapılmalıdır,
-Gezginci arıcılık yapanların bal
hasadını, arılarının yerlerini değiştirmeden önce yapmaları gerekmektedir. Bu
farklı bölge ballarının birbirine karışmaması ve arıların rahatça nakli
açısından önemlidir,
-Balı süzülen petekler kolonilere
geri verilir. Arılar petek gözlerdeki bulaşık balları yalayıp temizler ve bu
boş petekler tekrar toplanır. Bunlardan ertesi yıl kullanılabilecek olanlar
fare ve petek güvesinden korunarak muhafaza edilirken, kullanılmayacak durumda
ve erkek arı gözü fazla olan petekler eritilerek bal mumu olarak
değerlendirilir,
-Bal alma dönemlerinde kuluçkalıkta
bulunan eski siyahlaşmış çerçeveler alınarak, eski petekleri yenileme işlemi de
yapılır. Süzülen eski petekler, kırılan çerçeveler ve sır alma esnasında çıkan
sır preslenerek mum yapılır. Bu şekilde arıcının yıllık temel petek ihtiyacı
için işlenmemiş bal mumu sağlanmış olur,
-Sızdırılan mum ya da temel
petekleri saklamak için kesinlikle naftalin kullanılmamalıdır. Çünkü naftalin
mum ya da temel petekten bala geçmekte ve bu da insan sağlığını olumsuz yönde
etkilemektedir,
-Bal konulan kaplar daha önce
kullanılmamış, kalaylı ve laklı teneke veya variller ya da çelikten yapılmış
kaplar olmalıdır.
Hasat sırasında balda bulunacak
glikoz kristalleri, toz parçacıkları veya polen tanecikleri, kristalizasyonda
başlangıç çekirdeğini oluşturmaktadır. Bu nedenle hasat edilen balın çok iyi
süzülmesi ve süzgeçten geçebilen farklı yoğunluktaki maddelerin balın altında
veya üzerinde toplanabilmesi için dinlendirilmesi gerekir. Balın fermantasyon
ve kristalizasyon açısından; uzun süre açıkta tutulmaması gerekmektedir. Balda
bulunan hava kabarcıklarının arındırılmasında, en uygun yöntem balın
dinlendirilmesidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder