Kolonilere
yeterince bal ve polen bırakılmış olsa bile, bal hasadından sonra koloniler
şurupla beslenebilir. Sonbahar beslemesi için hazırlanan şeker şurubunun
şeker-su oranı 2:1 (2 kısım şeker - 1 kısım su) olmalıdır. Kolonilere uygulanan
şeker şurubu beslemesi ana arının yumurtlama hızını yeniden arttırarak genç, yıpranmamış işçi arı yetiştirilmesini
sağlar. Böylece genç işçi arılarla kışa giren koloniler fazla bir kayıp
vermeden bahara güçlü olarak çıkarlar. Genç arılarla kışlatılan koloniler
ilkbahar döneminde daha etkili bir yavru yetiştirme temposu göstererek hızlı
gelişirler.
Koloniler kışa
girerken ve kıştan çıkarken şurup yerine kek ile de beslenebilirler. Kek; bir
kısım bal ve üç kısım pudra şekerinin karıştırılmasından elde edilir. Elde
edilen karışım 0.5-1 kg'lık poşetlere yerleştirilip, poşetin alt kısmında
delikler açılarak arılı çerçeveler üzerine konulur. Kek hazırlama ve uygulamada
dikkat edilecek husus, kekin kovan içi ısısında eriyerek arıların üzerine
akmayacak kıvam ve katılıkta ve arılar tarafından tüketilebilecek yumuşaklıkta
olmasıdır.
Bununla birlikte
kek hazırlamada polen açığı bulunan bölge ve dönemlerde bu açığın kapatılması
için süt tozu, bira mayası ve yağı tamamen alınmış soya fasulyesi unu gibi
proteince zengin maddeler karıştırılarak arıların protein ve vitamin ihtiyacı
karşılanabilir. Ancak bu tür beslemede nosema ve adi ishal gibi hastalıkların
ortaya çıkması mümkündür. Polenin yeterince bulunduğu bölge ve dönemlerde veya
genel olarak ülkemizde bu uygulamaya gerek yoktur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder