Damızlık olarak
kullanılacak ana arılar, ait olduğu ırkın tüm özelliklerini belirgin bir
şekilde göstermeli ve gerekli seleksiyon aşamalarından geçmiş olmalıdırlar.
Ticari ana arı üretimi yapan kuruluşlar, üretimlerini damızlık değeri taşıyan
ve nesilleri test edilmiş, tercihen damızlık sertifikası almış ana arılardan
yapmalıdırlar.
Sertifikalı
damızlık ana arılar, ya yapay tohumlanmış ya da izole çiftleştirme alanlarında
çiftleştirilmiş olmalıdır. Arıcı şartlarında damızlık koloni temin edilemediği
taktirde en basit olarak; ilkbahar gelişme hızı yüksek, önceki yıllarda en çok
balı üreten, oğul vermeyen, hiçbir zaman hastalığa yakalanmamış, sakin ve uysal
mizaçlı koloniler damızlık olarak kullanılabilir. Damızlık kolonilere,
transferden 4-5 gün önce uygun renkte kabarmış petek verilerek aşılamanın
yapılacağı gün istenen yaşta larva bulunması sağlanır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder